Michelin načrtuje lesene pnevmatike

Ali veste iz česa so izdelane pnevmatike in kakšen je Michelinov dolgoročni načrt?

 

Kar 80 odstotkov materialov, iz katerih proizvajajo pnevmatike, je narejenih iz nafte. Michelin je odločen to spremeniti, zato so Francozi najavili zamenjavo materialov, ki bodo temeljili na lesu. Skrivnost je v t. i. elastomerih, ki jih bo gumarski velikan skušal narediti iz lesnih odpadkov.

 

Tako bi pnevmatike postale ekološko bolj sprejemljive, hkrati pa bi poenostavili nakup ključne surovine za izdelavo, saj les ni tako odvisen od cenovnih nihanj, kot je to v primeru nafte. Surovino bil lahko pridobivali v lokalnem okolju, prednost pa je tudi ta, da gre za obnovljivo surovino.

 

Lesene pnevmatike se ne bi bistveno obrabljale, posamezen komplet pnevmatik pa bi imel enako življenjsko dobo kot avtomobil. “To niso sanje. Prve industrijske stroje bi lahko imeli že leta 2020,” je dejal Cyrille Roget, Michelinov direktor za komuniciranje za globalne znanstvene raziskave in inovacije ter dodal, da upajo, da bodo prvi produkt pokazali že leta 2020. Roger dodaja, da se Michelin tudi v prihodnosti ne bo odpovedal klasičnim pnevmatikam. Veliko je govora tudi o 3D tisku gum, a na to bo treba še počakati nekaj časa.

 

 

 

 

Zasluga: Motor1

Vir: Motoring

 

Izjava o omejitvi odgovornosti: RegWood in FotoRega ne odgovarjata za točnost obvestil za javnost, ki so objavljene na spletni strani – blog ali podredovane iz drugih virov.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino